Smått & Gott
TOPPLISTA STIGAR

Den här betygsättningen är helt baserad på min personliga åsikt.

I2-SKOGEN

BRATTFORSLEDEN
VILDMARKSLEDEN
ÖHMANSMILEN

  • Cane Creek DB Inline
  • Fox Float CTD

25 Apr Cane Creek DB Inline ger dig en ny cykel

RECENSION AV CANE CREEK DB INLINE

Läste någonstans i en recension av Cane Creeks DB Inline att den ger cyklar nytt liv, men det stämmer inte – den ger dig en helt ny cykel.

Innan jag går vidare ska jag säga att jag inte kan ett smack om dämpare och att det här därför blir en ovetenskaplig recension där jag berättar min högst subjektiva upplevelse av skillnaden mellan Fox Float CTD Boostvalve Performance Series och Cane Creek Inline DB. Vill du veta tekniska detaljer kan du tanka ner manualen på Cane Creeks hemsida. Det här är mina första intryck efter två rundor i samma terräng som jag brukar åka. Det är ingen rättvis jämförelse, eftersom DB Inline är nästan dubbelt så dyr som Floaten, men eftersom många med mig köpt cyklar som levererats med Fox Float som standard så är det ändå en relevant jämförelse.

INSTÄLLNINGSMÖJLIGHETER

På Fox Float kan du justera lufttryck och reebound. När du cyklar kan du flytta en inställningsratt mellan Climb, Trail och Decend, vilket är samma som hård, mjukare, mjukast. Eller Bobb, bobbigare, bobbigast. DB Inline erbjuder justering av High Speed Reebound, Low Speed Reebound, High Speed Compression och Low Speed Compression. Dessutom får du med en sinnrik Volume Spacer som du själv skär till i en bredd som passar. Allt går att justera i så små steg att du totalt har flera tusen inställningsmöjligheter. Risken att ställa in fel är därför överhängande, om inte det vore för att Cane Creek satt ihop rekommenderade intällningar för en lång rad cykelmodeller. På deras webbsida finns en databas som du kan söka fram just din modell i, vilket var vad jag gjorde. Det visade sig att 2014 års Canyon Sprectral inte fanns, så jag valde 2015 års modell, och fick fram en rekommenderad inställning som jag på några minuter implementerade. I rekommendationen ingick att plocka av höljet och montera en spacer, vilket var enkelt även för mig som endast har noll erfarenhet av att meka med stötdämpare. Efter bara två vändor så känner jag inget som helst behov av att ändra på inställningarna. De känns helt enkelt perfekta.

KÖREGENSKAPER

Fox Float är lite som en studsboll. Den har en ganska linjär dämpning och skillnaden mellan de olika lägena på CTD-spaken känns mycket små, på gränsen till obefintliga. Den har haft extra svårt i hög fart över rotmattor och kraftiga stigningar. Över rötterna är det som att den inte hinner med och i stigningar så äter den upp mina krafter genom att bobba svårt. Men hade du frågat mig innan jag provat DB Inline så hade jag inte varit alls lika kritisk. Nu vet jag bättre. Det är som att jag varit synskadad utan att veta om det. Jag kommer aldrig kunna gå tillbaks.

Med DB Inline monterad blir jag plötsligt en bättre cyklist. Min fart ökar, helt enkelt för att dämparen plattar ut små ojämnheter betydligt mer framgångsrikt än Fox Float. Någon recensent skrev att det är som att jämföra att ha 1,5 bar med 1 bar i däcken, och det håller jag med om. Men DB är också progressiva i sin dämpning vilket gör att den känns sådär mjuk och skön i början av slaglängden, samtidigt som den ändå har motstånd nog för att svälja ett enmetersdrop utan att bottna. Det känns som jag plötsligt fått 20-30 millimeter extra slaglängd.

Och att klättra har blivit mycket lättare. Ett snabbt vrid på Climb Switch så elimineras effektivt all bobbing utan att för den skull låsa dämparen. Du får betalt för den kraft du skickar ner i trampan, samtidigt som dämparn ändå sväljer de flesta ojämnheter du stöter på. Plötsligt känns den där branta uppförsbacken inte riktigt så brant längre.

Med Inline DB monterad blir jag därför en mer uthållig cyklist också.

SLUTSATS

Har du 5000 kr att bränna på en dämpare så gör’t! Jämfört med en Fox Float får du mer kraft, mer fart och mer kontroll, vilket gör dig till en bättre, snabbare och mer uthållig cyklist. På sätt och vis känns det som att fuska – som att mitt underlag blir lite plattare än kompisarnas – men det kan jag leva med.

Installation och inställningar är superenkla med hjälp av Cane Creeks databas med rekommenderade inställningar, så det är ingen ursäkt om du inte mekat med dämpare förut eller vet hur man ställer in dem. Följ bara rekommendationerna så blir det bra. Det blev det i alla fall för mig.

VAD TYCKER DU?

Har du gjort samma jämförelse och landat i andra slutsatser än jag? Eller har du någon fundering på det jag konstaterat? Skriv en kommentar här under.

BETYG:

INSTÄLLNINGSMÖJLIGHETER:

FOX FLOAT:

CANE CREEK DB INLINE:

KÖREGENSKAPER:

FOX FLOAT:

CANE CREEK DB INLINE:

TOTALT:

FOX FLOAT:

CANE CREEK DB INLINE:

Robert
robert@rundberget.com
No Comments

Post A Comment