Smått & Gott
TOPPLISTA STIGAR

Den här betygsättningen är helt baserad på min personliga åsikt.

I2-SKOGEN

BRATTFORSLEDEN
VILDMARKSLEDEN
ÖHMANSMILEN

MILITARY GRADE SINGLE TRACK

I2-skogen, Karlstad

26 Apr MILITARY GRADE SINGLE TRACK

RECENSION AV 2 CYKELLEDER I I2-SKOGEN I KARLSTAD

BETYG:

Vi är många som är tacksamma för att fänrikarna på nedlagda I2-regementet i Karlstad var lite extra barbariska. De levde efter mottot att varje dag som inte fylldes med skogsmarscher och gerillakrig var en bortkastad dag. ”Ludermässigt”, skulle de vrålat och kommenderat BRAK tills armarna domnade. Till de värnpliktigas stora förtret. Men till stigcyklarnas euforiska glädje.

VARIERANDE TERRÄNG

För utan dessa barbariska fänrikar hade I2-skogen inte varit det fantastiska mecca för stigcyklare som det faktiskt är. Hela området är ett lapptäcke av stigar i varierande bredder och längder. Du kan hoppa in var som helst och plocka ihop en runda på allt från en kilometer till många mil, och du kan köra varenda dag i en vecka utan att behöva åka i samma spår två gånger. Här finns klättringar som kramar ur varje muskelfibrill. Fartfriska utförsbackar. Böljande stigar och berghällar, såväl som tekniskt utmanande rotmattor, stenrösen och naturstigar. Dessutom ett stort nätverk av grusvägar så du snabbt kan transportera dig till de roligaste avsnitten.

DOWNHILL

I norra änden av skogen finns dessutom Bryngfjordens slalombacke som sommartid knäcker extra som liftmatad downhillbacke för cyklister, med ett flertal nedfarter som kantas av både naturliga och snickrade hinder. Ruskigt kul.

FÖRBINDELSE MED ANDRA SKOGAR

Österut har I2-skogen förbindelse med Sörmon, som också har mängder med stigar och leder. Här är marken alltid torr och fin och stigarna är för det mesta metern breda och böljande. Perfekt för höga farter, men inte så tekniskt. Direkt söder om Sörmon finns dessutom Skutberget, som har en trevlig och väl uppmärkt MTB-bana på cirka 1 mil.

DÅLIGT MARKERADE LEDER

Nackdelen med I2-skogen är annars att lederna är dåligt, eller inte alls, markerade. De orangea naturstigarna sköts om av kommunen och är väl markerade, men i övrigt är det upptäcktsfärder som krävs för att lära sig hitta. Har du möjlighet att åka med någon som hittar så kommer du få en rolig tur. Alternativt laddar du ner gps-filen här under, eller hör av dig till mig, om du vill ha sällskap.

STORLEK

Jag uppskattar att I2-skogen är cirka 12 kvadratkilometer. Sörmon är nog ungefär lika stort. Tillsammans erbjuder de hundratals stigsegment som enkelt kan kombineras till många mils åkning.

BANSTRÄCKNING SLINGA 1

På kartan här under hittar du min grundstig, som är cirka 1,5 mil. Längs den finns massor av anslutande stigsegment som erbjuder roliga och utmanande cykling.

BANSTRÄCKNING SLINGA 2

BANSTRÄCKNING SLINGA 3

Robert
robert@rundberget.com
2 Comments
  • Stig | Recension av vildmarksleden för terrängcyling
    Posted at 18:09h, 27 april Svara

    […] på jakt efter nya skogar att köra vilse i. Jag har kartlagt och gps-trackat så gott som hela I2-skogen i Karlstad, där jag bor. Finkammat Bonäsledens alla avstickare och sidospår i Hammarö. Rundat Skutbergets […]

  • UNDERBARA VILDMARKSLEDEN – BICYCLENERDS
    Posted at 20:00h, 01 januari Svara

    […] på jakt efter nya skogar att köra vilse i. Jag har kartlagt och gps-trackat så gott som hela I2-skogen i Karlstad, där jag bor. Finkammat Bonäsledens alla avstickare och sidospår i Hammarö. Rundat Skutbergets […]

Post A Comment